Kentsel dönüşüm kapsamında tespit edilip incelenen bölgelerin önce zemin ve bina olarak yerleşime uygun olmadığı ve riskli alanlar olduğu kararı verilip belirlenir ve Çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından belirlenen bu alanlara rezerv alan adı verilir.
Zemin yapısı bakımından yerleşime müsait olmayan bu alanlar derhal tahliye edilir ve buralardaki binaların en kısa zamanda yıkımı sağlanır. Öncelikle gayrimenkul sahiplerine binalarını yıktırmaları gerektiğine dair tebligatta bulunulur. En az 60 gün mühlet verilmesi gereken bu sürede binasını yıktırmayan gayrimenkul sahiplerine ilave bir süre tanınır. Ek süre içerisinde de yıkım gerçekleştirilmezse yıkım görevi mahalli idarelere verilir. Yıkım masrafı ise gayrimenkul sahiplerinden talep edilir. Yıkılan gayrimenkul sahipleri devletten konut, iş yeri tahsisi ya da kira yardımı talep edebilir.
YERİNDE DÖNÜŞÜM NEDİR?
Kentsel dönüşüm rezerv alanında hâlihazırda bulunan binalar yıkılıp yeni binalar başka bir alanda yapılırken, zemini sağlam olan bölgelerde ise yerinde dönüşüm yapılır. Riskli yapı olduğu belirlenen binalar yıkılır ve aynı sahada yeniden inşa edilir. Yerinde dönüşüm olarak adlandırılan bu durumda binalar yeni imar ve deprem mevzuatına göre inşa edilir.