Kentsel dönüşüm ile yapınızın yenilenmesi için önce deprem risk raporunun alınması gerekir. Bu raporun alınmasının müteakibinde kentsel dönüşüm kredisi, vergi ve harç muafiyetleri kapsamında binadaki hak sahipleri kendi seçecekleri bir firma ile depreme güvenli yeni binalarını inşa edebilirler.
Bu doğrultuda kentsel dönüşüm veya güçlendirme onayını alan bir yapının geçireceği aşamaları şu şekilde belirtebiliriz;
Yapının bulunduğu belediye ’nin İmar Müdürlüğü’ ne veya Tapu Müdürlüğü’ ne başvurularak arşivlerinde mevcut binanıza ait statik, mimari projeler varsa bunlar temin edilir.
Projelerin sayılan kurumların arşivlerde bulunamadığı durumlarda teknik ekibimiz tarafından binanızın rölöve çalışmaları ve aynı zamanda taşıyıcı sistem numune ve gözlemleri yapılır.
Binanıza “Deprem Risk Raporu” almak için yapıya ait varsa mevcut projeler, tapu (Daire Tapusu, Kat mülkiyeti yok ise daireye ait hisseli arsa tapusu), nüfus cüzdanı fotokopisi, Tapu Müdürlüğü’nden alınmış Bağımsız Bölüm Listesini gösterir belge ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına firmamız tarafından başvurusu yapılır.
Firmamız teknik ekiplerinin yapıda yapacağı teknik inceleme, tespit ve çalışmalar sonucunda yapı hakkında detaylı Deprem Risk Raporu hazırlanır.
Firmamız tarafından hazırlanmış olan Kentsel Dönüşüm Deprem Risk Raporu yine firmamız tarafından bağlı bulunulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne en geç yedi gün içinde bir üst yazı ile birlikte teslim edilir.
İlgili bakanlık; Deprem Risk Raporunu 10 gün içinde inceleyerek eksik yok ise onaylar. Rapor sonucu yapı riskli ise Bakanlık Tapu Müdürlüğü bir yazı ile yapının tapu kütüğüne “Riskli Yapı” şerhini koyar. (bu durum binanın/yapının alım veya satımını engellemez, yapılabilir)
İlgili Tapu Müdürlüğü’nce tüm kat maliklerine Bakanlık Resmi Yazısı iletilir. Bu aşamada resmi yazının tebligatını takip eden 15 gün içinde İlgili Bakanlık İl Müdürlüğüne rapor için itiraz hakkı mevcut bulunmaktadır.
Resmi yazının tebliğinden müteakibinde yapı riskli ise 60/altmış gün içerisinde yapı maliklerinin en az 2/3 (tapu/hisse) çoğunluğu ile “Bina Ortak Karar Protokolü” hazırlanıp imza altına alınır. Burada ilgili yapıda pay sahiplerinin binayı ne zaman nasıl hangi şekilde hangi firmaya ve hangi dağılımla yaptırılacağının kararıda oluşturulur.
Bina Ortak Karar Protokolü bağlı olan İl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bilgi amaçlı bir yazı ile iletilir. Burada önemli nokta; 60gün içerisinde 2/3 çoğunlukla, bina ortak karar protokolünü imza altına alınamaz ise yapı için ilgili bakanlıkça yıkım kararı çıkabilir.
Binanın; kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşasının veya güçlendirmesinin yapılması için yapının bağlı bulunduğu belediyeden ruhsat alınır.
Yapının yeniden inşası veya güçlendirmesi için Bakanlık ile anlaşması bulunan bankalara kentsel dönüşüm kredisi için başvuruda bulunulabilinir. 6306 sayılı Kanun kapsamında kentsel dönüşümde kira yardımı almak mümkündür, kira yardımı en fazla 18 ay olarak sınırlandırılmıştır. Kentsel Dönüşüm kira yardımı için yerel belediyelerin kentsel dönüşüm müdürlüğü’ ne başvurulabilinir.
Binanın yeniden inşaatı ve güçlendirme uygulaması için kat maliklerinin ortak karar ile mutabık kalıp seçeceği yüklenici inşaat firması ile sözleşme yapılır ve kentsel dönüşüm kapsamında yeni yapının inşasına başlanır.
Kentsel Dönüşüm kapsamında yeni yapılacak inşaat, yapı denetim şirketleri ve kentsel dönüşüm kredisi kullanıldı ise bankaların uzmanları tarafından her aşamada denetime tabi tutulur ve böylece yeni kanun ve yönetmeliklerin mevzuatlarına uygun olarak hareket edilmesi sağlanmış olur.
Kentsel Dönüşüm kapsamında yapımı tamamlanan betonarme yapı için bağlı olduğu belediyeden yapının projesine uygun yapılan eksiksiz bina anlamına gelen iskânlı tapu belgesi alınır.